fredag 7. juni 2013

Dovre 5 juni!
 Årets andre fototur til Dovre er unnagjort og man sitter igjen med masse bilder, den første turen ble gjort på mai, men da var det ikke mye å se enda. Noen få dyr som gikk nokså langt inn på fjellet.
Heldigvis hadde vi mer flaks denne gangen og totalt var det vel 11 dyr vi så. Ingen kyr med kalver, mulig de holder seg litt lenger inn enda. Uansett, det var noe annet som ikke manglet der oppe og det var turister...trodde det var for tidlig for tyske og nederlandske bobiler, men neida, de sto parkert på rekke og rad, mens "overivrige" turister tok bilder av moskusene med det de hadde for hånden. Sto til og med ei der og tok bilder med ipaden sin, håper den hadde brukbar zoom....
  Den første vi møtte lå på Kongsvold og slappet av, en rolig og bedagelig kar virket det som der den lå inne på beitet som hestene har brukt tidligere.
Kongsvold er vel den plassen hvor de fleste får oppleve moskus, det er nærme veien og dyra er lette å se. Denne så litt "rufsete" ut med skikkelige floker i ulla...
Dette bildet ble ikke helt bra ser jeg i ettertid, er croppet nokså kraftig da denne lå et stykke unna. Litt lenger opp på fjellet møtte vi disse to, de gikk fredelig og beitet. men måtte "brake" sammen og småsloss litt innimellom. Et par fotografer kom litt for nærme dem etterhvert og oksene satte opp en voldsomt fart og forsvant bortover veien med hopp og sprett. 
Er første gang på de åra vi har dratt rundt på Dovre at jeg har sett hvilken utrolig fart de er i dem....Og det ga meg enda mer respekt for dem enn det jeg allerede har.  
Flaks for de nærgående fotografene at moskusene heller ville løpe og leke med hverandre enn å jage dem...
 Et veldig dårlig bilde, men det viser moskusen som løper avgårde meg hopp og sprett :-) (og en fotograf i bakgrunnen)


Like før "Wiewpoint Snøhetta" gikk denne og beitet, om det var fordi den drev og mistet ull at den virket så svær eller at den faktisk var stor vet jeg ikke, men den var utrolig diger, selv på lang avstand.  Vi sto en stund og så på denne og beundret utsikten som finnes på alle kanter der oppe.


 Og utsikten skal man ikke klage på, dette er fra parkeingen hvor man begynner å gå for å komme opp til utsiktspunktet.
 Litt snodig å møte elg midt på Dovre, men de finnes der og.

 En okse tar en hvilepause på en av grusveiene som er oppå der, er så mye veier der at det er fullt mulig å gå/sykle sånn at man kommer tett på moskusen, men sikkerhetssonen på 250 meter BØR overholdes ;-)Og mens vi var travelt opptatt med å ta bilder av moskus dukket pluttselig en hvit fugl opp...min første tanke var måke, men jeg så fort at dette var noe annet. Og etter en kjapp diskusjon mellom oss ble vi enige om at det var myrhauk.
Håpløst å få bra bilder da den var langt unna og beveget seg raskt.
Den holdt seg i et bestemt område, så enten hadde de reir der eller så var det bra tilgang på mat. Ihvertfall en flott fugl som jeg håper å komme litt nærmere en gang.
En flott, majestetisk okse, moskusen er absolutt en av mine favoritter å ta bilder av, nesten ingenting kan måle seg med disse prektige dyra.

  Moskusen i sitt rette element :-) Langt borte på fjellet oppdaget vi noe hvitt som rørte på seg, jeg tenkte sau med det første, men neida, dette var nok for stort til å vær esau, så derfor var gleden stor da vi så at det var en liten flokk på 4 reinsdyr, dårlig bilde da de var langt unna, men morro å få se dem uansett.
 En utrolig tykk og ikke minst lang ull på disse....må være fryktelig varmt når sola står på..


Etter en flott dag på Dovre satte vi nesen hjemmover igjen, med masse bilder på minnebrikken og hodet fullt av natur og fjelluft mens moskusen vandret videre innover fjellet......4 kommentarer:

 1. Oi, oi, for noen tøffe moskusbilder!!

  SvarSlett
 2. Skikkelig fascinerende dyr gitt!! et sus av forhistorie på en måte.

  Heldige du som fikk så mange flotte bilder av dem, mange mange blinkskudd her Anne. Likte veldig det tredje, ja åsså ditt aller siste i denne serien.

  Ler litt å, for en føler en vil kamme dette dyret før en knipser, så uryddig i pelsen, men har vel noe med årstiden og skifte av pels å gjøre, he he nærgående med frisørkappe og kam bør en vel klokelig unngå å... en sint moskus er neimenn ikke å spøke med :-)

  SvarSlett
 3. Takker Anne :-)

  Er så utrolig flotte og staselige dyr dette....men, helst på avstand, for ikke å snakke om tryggest :-)
  Det kribler i fingrene etter å dra av ull og få orden i den pelsen her og, men tror jaggu det er best å la dem stå for pelsstellet selv ;-)

  SvarSlett